Ik volg op social media een paar grote namen uit ‘voedingsland’, onder andere de dames van Green Happiness (die van die heerlijke ontbijttaart.. ). Bij hen las ik voor het eerst in 2017 over ‘detox’. Het maakt mij nieuwsgierig. Natuurlijk triggerde het mij ook omdat er bij stond dat je wat gewicht kon verliezen, maar ik was oprecht nieuwsgierig naar die opruiming van binnen. En dus ben ik flink gaan googelen en ervaringen gaan lezen, dit was voor mij doorslaggevend, ik wilde het eens proberen..

Ons lichaam is gemaakt om zichzelf gezond te houden en zichzelf te ontgiften. Helaas staan wij tegenwoordig zo bloot aan gifstoffen dat het voor ons lichaam fijn kan zijn om een extra steuntje in de rug te krijgen. Vermoeidheid, futloosheid, overgewicht, opgeblazen gevoel, slechte stoelgang, hoofdpijn en een slechte concentratie kunnen tekenen zijn dat je lichaam een detox kan gebruiken.

Tijdens een detox versimpel je het eet- en leefpatroon om jezelf te reinigen, voeding wat lastiger te verwerken is voor je lichaam wordt vermeden, bijvoorbeeld vlees, melk en suikerhoudende producten. Een detox reinigt het lichaam, geeft de darmen rust en helpt de lever bij het afvoeren van opgeslagen afvalstoffen. Resultaten van een goede detox zijn o.a.: toename in energie, plattere buik, betere focus en concentratie, minder trek in ongezond voedsel, mooie en glanzende huid, lever en nieren werken beter, emoties zijn meer in balans en allergi√ęn kunnen verminderd zijn.

In mei 2017 heb ik dus mijn eerste detox gedaan, een sapkuur die ik besteld heb bij Juizs. Bij de kuur zat een hele heldere uitleg, hierin staat beschreven hoe je je voeding moet afbouwen naar de sapkuur toe, hoe je je sapkuur moet doen en hoe je vervolgens je lichaam weer aan normale voeding laat wennen. De meeste sapjes waren heerlijk, mijn voorkeur gaat naar de oranje (met wortels) en rood (met rode kool of bietjes) gekleurde, sommige groene heb ik wat moeite mee. Drie dagen voor de start ben ik begonnen met afbouwen van voeding dat lastiger te verwerken is. Dat vond ik zwaarder dan de detox zelf, want nu moest ik echt nadenken over wat ik in mijn mond stopte. Vervolgens ben ik begonnen met de detox zelf, zes dagen volledig op sap. Je kon ook kiezen voor drie of vijf dagen, maar de mensen die mij kennen weten dat ik vaak voor het uiterste kies als het over voeding gaat. Ik doe het graag rigoureus. ūüėČ De eerste dag was even afzien, maar na de tweede dag voelde ik mij al snel een stuk beter! Zo rond de vierde dag begon mijn huid meer te stralen, mijn ogen stonden helderder, mijn buik werd (logisch) platter, ik had energie voor 10 en mijn snaai-behoefte was zo goed als weg. Het is mij toen zo goed bevallen dat ik mijzelf had voorgenomen om dit twee keer per jaar te doen. Voor de zomer voor de ‘lekker in bikini-look’ en na december, om de lamlendige energie van al die vreterijen weer kwijt te raken.

Kort na mijn eerste detox vroeg een vriendin van mij, die mij heeft ‘leren’ dansen ūüėČ , of ik in september met haar mee wilde naar een detox weekend. Ze liet mij plaatjes zien van een fantastische plek in Zandvoort. Deze ervaring bij Zenzo Yoga is een blog op zich waard, dus hier kom ik zeker een andere keer op terug! In ieder geval was ook deze detox een succes. Ik voelde mij wederom herboren.

Nu zitten we dus tijdens de Corona aan huis gekluisterd en op een of andere bijzondere wijze vreet ik alles wat los en vast zit. Of het nu verveling is, ik heb geen idee. Maar ’t is een soort oerkracht die ik moeilijk kan weerstaan. Ik stond van de week op de weegschaal met mijn handen voor m’n ogen en toen ik 1 oog een petit peu open deed om de schade te bekijken wist ik niet wat ik zag.. De laatste keer dat ik zo zwaar woog was tijdens mijn zwangerschap. Hallelujah! Het is hoogtijd voor een detox, de kilo’s zijn dit keer erg fijn om te verliezen, maar ik wil vooral weer die cravings kwijt en die futloze energie. Het is nu een perfect moment, want er zijn door de Corona geen sociale contacten waardoor de verleiding om te zondigen minimaal is. Tot nu toe heb ik altijd een sapkuur online besteld (bijvoorbeeld bij Juizs of Frecious), best een uitgave, maar wel lekker makkelijk. Je hoeft niet na te denken en niks te maken. Maar nu twijfel ik of ik slowjuicer ga aanschaffen, De Tarwekoning heeft nu een mooie aanbieding. Het scheelt een hoop geld, maar het verschaft wel een werkje om de sapkuur mogelijk te maken.. Ik ga er even over denken en wil op korte termijn beginnen.

Wordt dus vervolgd, ik hou jullie op de hoogte tijdens mijn kuur!

Heb jij trouwens weleens een detox kuur gedaan? En zo ja, heb je de sapjes besteld of zelf gemaakt?